ගෝලීය ආහාර සුර­ක්ෂි­තතා දර්ශ­කය (GFSI) වැනි දර්ශ­ක­ව­ලින් මෙරට ආහාර සුර­ක්ෂි­ත­තා­වෙහි සමස්ත තත්ත්වය නිවැ­ර­දිව නොවන සහ පව­තින දත්ත මත පිහිටා නිසි ප්‍රති­ප­ත්ති­මය තීන්දු ගැනීම දුෂ්කර වී ඇති නිසා මෙර­ටට අනන්‍ය වූ ආහාර සුර­ක්ෂි­තතා දර්ශ­ක­යක් ඉදිරි මාස තුනේදී නිර්මා­ණය කිරී­මට රජයේ අව­ධා­නය යොමුව ඇත.

ඉදිරි වසර පහක කාලයේ මෙරට ආහාර සුර­ක්ෂි­ත­තා­වට අදාළ ප්‍රමු­ඛතා සහ ඉලක්ක හඳුනා ගනි­මින් නිවැ­රදි ප්‍රති­ප­ත්ති­මය තීන්දු තීර­ණ­ව­ලට එළැ­ඹීම වෙනු­වෙන් මේ නව ආහාර සුර­ක්ෂි­තතා දර්ශ­කය නිර්මා­ණය කෙරේ.

එහි ආර­ම්භක පිය­ව­රක් ලෙස ‘ශ්‍රී ලංකා­වට සුදුසු ආහාර සුර­ක්ෂි­තතා දර්ශ­ක­යක් හඳුනා ගැනීම හා උපා­ය­මාර්ග සැලැ­ස්මක් සම්පා­ද­නය කිරීම’ පිළි­බඳ වැඩ­මු­ළු­වක් කොළඹ සිටි සෙන්ට­ර්හිදී ඊයේ (17) පැවැ­ත්විණි.

ආහාර හා කෘෂි­කර්ම සංවි­ධා­නය (FAO) සහ ලෝක ආහාර වැඩ­ස­ට­හන (WFP) සමඟ සහ­යෝ­ගි­තා­වෙන් ආහාර සුර­ක්ෂි­තතා විද්වත් කමි­ටුව විසින් මේ වැඩ­මු­ළුව සංවි­ධාන කර තිබිණි.

එම වැඩ­මු­ළුවේ ආර­ම්භක දේශ­නය කර­මින් ජනා­ධි­පති ජ්‍යෙෂ්ඨ අති­රේක ලේකම් කපිල ගුණ­රත්න මහතා පැවැ­සුවේ මෙර­ටට අනන්‍ය වූ නිවැ­රදි දර්ශ­ක­යක් නිර්මා­ණය වීම රටේ ආර්ථික ස්ථාව­ර­ත්වය සහ ආහාර සුර­ක්ෂි­ත­තාව සඳහා අත්‍ය­වශ්‍ය පිය­ව­රක් බවයි.

ආහාර සුර­ක්ෂි­ත­තා­වෙහි මූලික සංර­චක වන සුල­භ­තාව, ප්‍රවේ­ශය, භාවි­තය සහ ස්ථාව­රය යන අංශ ඔස්සේ ආහාර සුර­ක්ෂි­ත­තා­වෙහි දිශා­න­තිය පිළි­බඳ අව­බෝ­ධ­යක් ගැනී­මට මේ වැඩ­මු­ළු­වේදී අව­ධා­නය යොමු කෙරුණු අතර, එම­ඟින් ජාතික ආහාර සුර­ක්ෂි­තතා දර්ශ­ක­යක් ගොඩ­නැං­වී­මට අවශ්‍ය මාර්ගෝ­ප­දේශ සකස් කිරීම මේ වැඩ­මු­ළුවේ අර­මු­ණයි.

මේ අව­ස්ථා­වට ජ්‍යෙෂ්ඨ මහා­චාර්ය බුද්ධි මාරඹේ, ජ්‍යෙෂ්ඨ මහා­චාර්ය ජීවිකා වීර­හේවා, ආහාර සුර­ක්ෂි­තතා විද්වත් කමිටු සාමා­ජි­ක­යන්, රාජ්‍ය ආය­තන, විශ්ව­වි­ද්‍යාල, ආහාර හා කෘෂි­කර්ම සංවි­ධා­නය, ලෝක ආහාර වැඩ­ස­ට­හ­නෙහි සහ පෞද්ග­ලික අංශ­යෙහි නියෝ­ජි­ත­යන් ඇතුළු පිරි­සක් එක්ව සිටි­යහ.